Назад

БТПП представи юбилейно издание по повод 200 години от първото търговско сдружение в България


 • БТПП представи юбилейно издание по повод 200 години от първото търговско сдружение в България


  София, 6 ноември /Нелли Желева, БТА/

   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи специалния юбилеен сборник, посветен на 200 години от първото сдружение на търговците в България, съобщават от организацията. БТПП е поела инициатива, заедно с други фирми от бранша, да организира честването на 200 години от основаването на най-старото известно Софийско браншово търговско-бакалско сдружение "Свети Три светители", с което се постави началото за обединяване на гилдията на търговците в България. Юбилейното издание едновременно напомня за ролята на сдружението и е опит тя да бъде свързана със съвременните измерения на модерната търговия и ролята и в обществото, се казва в информацията. Копие на иконата "Свети Три светители велики архиереи: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст" бе осветено от Ставр. Ик. Мина Иванов Минчев от Катедрален храм "Св. Неделя". 
   
  Поздравления до организаторите са изпратили социалният министър Тотю Младенов и министърът на културата Вежди Рашидов.
   
  "Днес, два века по-късно, създаваме среда за инвестиции с по-малко бюрокрация, лесни и прозрачни процедури за бизнеса, ефективно управление в полза на предприемачите", е посочила в изказването си зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова.
   
  Приветствие е изпратила и кметът на София Йорданка Фандъкова.
   
  Търговско-промишлените палати в България официално са създадени през 1895г., преди 117 години, но са се учредили на основата на предишни търговски и занаятчийски обществени организации, се припомня в информацията.
   

  Линк

Назад