Назад

БТПП има удоволствието да ви покани на отбелязване на „200 години от Първото сдружение на търговци в България“


 • БТПП има удоволствието да ви покани на отбелязване на „200 години от Първото сдружение на търговци в България“


   

  БТПП има удоволствието да ви покани на отбелязване на „200 години от Първото сдружение на търговци в България“ и представяне на Юбилейно издание на 5 ноември 2012 г., понеделник, от 16 ч., в зала „А“, ет. 1, в сградата на БТПП, ул. „Искър“ 9.
  По повод юбилея от 17ч. ще срещнем представителите на медиите на чаша вино във фоайето на БТПП.
   
  През настоящата година се навършват 200 години от основаването на най-старото известно Софийско браншово търговско-бакалско сдружение „Три светители“ през 1812г., с което е поставено началото за обединяване на гилдията на търговците в България.
   
  По този повод Българската търговско-промишлена палата пое инициативата заедно с други заинтересовани организации и фирми от бранша да организира и подготви честване на юбилейната годишнина, чрез което да покаже, че още от далечни времена ролята на гилдията на търговците в обществото е била значима, че те са се ползвали с уважение и авторитет. Те са заемали важно място в процеса на икономическото изграждане на страната ни – преди и след Освобождението. В национално-освободителната борба гилдията на търговците е осъществявала редица социални функции в полза на обществото като финансово е подпомагала изграждането на училища, вкл. занаятчийски, подпомагала е дейността на читалищата и църковните настоятелства, поддържала е сиропиталища и др.
   
  Търговско-промишлените палати в България са официално създадени в 1895г. – преди 117 години, но те са се учредили на основата на предишни търговски и занаятчийски обществени организации. Софийското браншово търговско бакалско сдружение „Три светители“ е по наши данни най-старото обявено и затова отбелязваме „200 години от Първото сдружение на търговци в България“. Това е приемливо, защото бакалите са били практически предшественици на сегашните универсални, квартални и др. магазини, предлагайки всякакви продукти – местни и от внос.
   
  В рамките на програмата за честването е предвидено представяне на специално юбилейно издание, което да напомни за ролята на това сдружение и на неговите членове и да я свърже със съвременните измерения на модерната търговия и ролята и в обществото.

  Линк

Назад