Назад

200 години от първото сдружение на търговците в България


 • 200 години от първото сдружение на търговците в България


   

  /КРОСС/ БТПП пое инициатива заедно с други заинтересовани организации и фирми от бранша по организацията за честването на 200 години от основаването на най-старото известно Софийско браншово търговско-бакалско сдружение „Свети Три светители", с което се постави началото за обединяване на гилдията на търговците в България.
   
  В рамките на програмата за честването беше представено специално юбилейно издание, което да напомни за ролята на това сдружение и на неговите членове и да я свърже със съвременните измерения на модерната търговия и ролята и в обществото. Копие на иконата Свети Три светители велики архиереи: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст бе осветено от Ставр. Ик. Мина Иванов Минчев от Катедрален храм „Св. Неделя".
   
  Получени бяха поздравления от Тотю Младенов - министър на труда и социалната политика и Вежди Рашидов - министър на културата.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри събитието и направи кратко представяне на Юбилейния сборник.
   
  Зам. министърът на на икономиката, енергетиката и туризма - Евгения Харитонова, говори за влиянието, което бакалското движение е имало върху развитието на обществено-икономическия живот в страната още преди Освобождението. Тя каза още:,, Днес два века по-късно създаваме среда за инвестиции с по-малко бюрокрация, лесни и прозрачни процедури за бизнеса, ефективно управление в полза на предприемачите. Бях много изненадата че такова сдружение се е запазило през годините. Поклон пред тях , поклон и пред вас, които сте обречени да продължавате развитието."
  Заместник-кметът на СО направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов, прочете привествие от името но столичния кмет, Йорданка Фандъкова: ,,Искам да поздравя Българската търговско-промишлена палата като наследник на тази 200 годишна традиция, за вашия отговорен труд за развитието на тристранния диалог в страната, подкрепата в дейността на браншовите организации и дейното участие в продължаващото изграждане на модерна търговия в България."
  Сред официални гости бяха Камелия Лозанова - изп. директор на Агенция по заетостта, Юлиян Митев - изп. директор на Агенция по вписванията, Борислав Стефанов - изп. директор на Българска агенция за инвестиции, Емилиян Абаджиев управител на Метро Кеш енд Кери и председател на Сдружение за модерна търговия.
   
  Търговско-промишлените палати в България официално са създадени в 1895г. - преди 117 години, но са се учредили на основата на предишни търговски и занаятчийски обществени организации. Софийското браншово търговско бакалско сдружение „Три светители" по наши данни най-старото, като дейността му продължава до Втората Световна война. През това време многобройните му членове проявяват грижа за обикновеното население - отпускат стоки на кредит, дават пари за благородни каузи като строителство на училища и читалища. Правят го не по задължение, а от обикновена човещина и причастност. Бакалите практически се явяват предшественици на сегашните универсални, квартални и др. магазини, предлагайки всякакви продукти - местни и от внос.

  Линк

Назад