Назад

Българските търговци празнуват рожден ден №200


 • Българските търговци празнуват рожден ден №200
   

   

  Българската търговско-промишлена палата се зае с честването на 200 години от създаването на търговско-бакалското сдружение "Три светители". 
   
  Документите и фактите разкриват, че това се случва през 1812 г. и дейността му продължава до Втората световна война. През това време многобройните му членове проявяват грижа за обикновеното население - отпускат стоки на кредит, дават пари за благородни каузи като строителство на училища и читалища. Правят го не по задължение, а от обикновена човещина и причастност. Това сега наричаме с модерното понятие "корпоративна социална отговорност". След Освобождението през 1878 г. дейността продължава в по-благоприятни условия, като авторитетът и уважението на търговците пред обществото растат. Те намират ясно отражение в Юбилейната книга на сдружението за неговата 125-годишнина, отбелязана през 1937 г. под покровителството на Н.В. Цар Борис III. 
   
  Ето оценките на видни наши общественици и държавници от онова време. Председателят на софийската търговско-индустриална камара Димитър Савов казва: "Чужди на дребни интереси, скромни, честни и самоотвержени, нашите бакали се явяват стожер на българщината". Атанас Буров, шеф на русенската търговска гилдия, е убеден: "Едно от редките стари стопански съсловия е бакалското". Стефан Обрейков от Пловдив е категоричен: "Софийският бакалски еснаф ни остави три основни положения: вяра в Бога, предана служба народу и упование в собствените си сили и професионална взаимопомощ и защита." Управителят на Българската народна банка Добри Божилов коментира: "Преди Освобождението ни още вие сте били едни от първите пионери за зараждането на вътрешната българска търговия." Прочутият кмет на София инж. Иван Иванов казва: "Основано в София през 1812-а, когато българският народ пъшка под непосилния гнет на чуждо иго, търговско-бакалското съсловие е било будно, самостоятелно, просветно. Членовете му са имали силно чувство на обществена солидарност, единомислие, единение и дисциплина..."
   
  Цветан Симеонов, 
  председател на БТПП

  Линк

Назад