Назад

БТПП: Налогът върху лихвите по депозитите ще намали спестяванията в банките


 • БТПП: Налогът върху лихвите по депозитите ще намали спестяванията в банките


   

   

  Ако предложението бъде прието, местните физически лица да ползват данъчно облекчение, искат от палатата
   
  Въвеждане на данък върху лихвите по депозитите към местни физически лица ще намали доходите на физическите лица и спестяванията в банките, защото хората ще си изтеглят парите, за да не плащат данъци. Това е мнението на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Текстът е подписан от председателя на УС на БТПП Цветан Симеонов и е изпратен до вицепремиера Симеон Дянков.
   
  Според БТПП,  въвеждането на новия данък ще рефлектира негативно и върху позицията на България в международните класации – Индекс на правене на бизнес (World Bank), Индекс на икономическа свобода (Heritage Foundation, Wall Street Journal), Най-добри страни за бизнес (Forbes).
   
  От палатата предлагат въпросът да бъде внесен за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако предложенията бъдат приети, лихвите по минимално гарантирания лимит по депозити, съгласно Закон за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат необлагаеми, и местните физически лица да могат да ползват данъчно облекчение, като приспадат от годишната данъчна основа направените през годината лихвени плащания по кредити, предлагат от БТПП.
   

  Линк

Назад