Назад

Високите цени на тока и горивата удариха производителите


 • Високите цени на тока и горивата удариха производителите


  60% от българските фирми са повишили цената на продукцията си, заради по-скъпия ток и горива. Това показва изследване на търговско-промишлената палата. Анкетата показва, че три месеца след увеличението на цената на електроенергията, бизнесът търпи загуби и търси начин да намали консумацията на ток.

   
  Пламен Петков има фирма за алуминиеви стълби. Производството му е свързано с голяма консумация на ток, а и суровините, които използва, също зависят от енергоносителите. За да оцелее на пазара, има само един разумен ход – да повиши цените на продуктите си.
   
  Всяка фирма сама решава как да избие парите от високите разходи за ток и горива. Често обаче решението е в ущърб на служители и клиенти. Всяка трета фирма у нас търси дългосрочен изход, като инвестира в проекти за енергийна ефективност и оптимизира отоплението и осветлението.
   
  По-големите компании закупуват модерни и икономични технологии за производствения процес. Най-засегнати от високите цени на енергоносителите са производствените фирми, следвани от търговците и компаниите в областта на услугите.
   


  Линк

Назад