Назад

Над 100 индийски фирми посрещнаха българската бизнес делегация в Делхи


 • Над 100 индийски фирми посрещнаха българската бизнес делегация в Делхи


   

  Българо-индийски бизнес форум се проведе вчера в Делхи. В него участваха български компании, придружаващи министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на посещението му в Индия. Бизнес мисията е в рамките на 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научнотехническо сътрудничество (15 – 16 октомври 2012 г.).
   
  Събитието е организирано от Федерацията на индийските търговско-промишлени палати (FICCI), Българската търговско-промишлена палата и Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Делхи.
   
  Министър Делян Добрев направи обстойно представяне на икономическия и инвестиционен потенциал на нашата страна, като покани повече индийски компании да инвестират в България, да търгуват с български партньори и така да достигнат до пазара на ЕС.
   
  Председателят на БТПП покани индийските фирми да правят бизнес в България, която е най-близката до Азия страна от ЕС. Той спомена някои от положителните страни на бизнеса с български партньори, включително избягването на рискове при курсови разлики при използване на разплащане в евро.
   
  Бяха представени възможности за развитие на бизнес в Индия от страна на Агенцията за инвестиции на Индия. Организацията е създадена от индийското Министерство на търговията, индустрията и FICCI. Предоставените данни показват, че Индия е четвърта в света по преки чуждестранни инвестиции, като 7 от топ 10 чуждестранни инвеститори в азиатската страна са от Европа. За последните пет години строителството се развива динамично, като строителната продукция през последните пет години е колкото за последните 25. За същия петгодишен период в инфраструктурата са вложени 500 млн.щ.д. Абонатите на мобилни услуги достигат 950 млн. Очаква се до 2025 г. Индия да се превърне в най-големия потребителски пазар в света.
   
  В присъствието на министър Добрев бяха подписани Меморандум за разбирателство между БТПП и FICCI и Споразумение за сътрудничество в областта на търговския арбитраж. Председателят на БТПП връчи специално писмо с покана до председателя на Арбитражния съд на Индия да посети България и да се запознае с нашия опит. Форумът продължава с двустранни срещи между българските и индийски партньори.
   

  Линк

Назад