Назад

Посещението на българската бизнес делегация в Индия продължи и вчера


 • Посещението на българската бизнес делегация в Индия продължи и вчера


   

  Вчера сутринта бе проведена среща с местния бизнес в регионалната PHD Chamber в Делхи. Организацията е създадена през 1905 г. и обслужва индийски фирми от 11 региона в страната. Палатата има повече от 1 600 компании преки членове и над 45 000 непреки посредством 150 асоциации и 8 специализирани секретариата.
   
  Срещата в PHD Chamber бе открита от председателя на комитета за международно сътрудничество за Европа към организацията г-н Виджей Мехта. Той сподели, че това е първо посещение на българска бизнес делегация в Палатата. „Приемаме България като силна икономика със свободен пазар и добре развити сектори като информационни технологии, машиностроене, селско стопанство, фармация и др. Усилия за подобряване на двустранните търговски и икономически отношения, обаче трябва да се полагат постоянно, за да се постигне плодотворно сътрудничество.“, допълни г-н Мехта.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди, че Индия е сериозен икономически партньор за България. Отношенията на ниво търговски палати са започнали през 70-те години на миналия век със сключването на споразумения за сътрудничество между двете национални палати и съвместна работа в областта на арбитражното дело. Тези споразумения бяха подновени вчера и са предпоставка за подобряване на двустранните икономически отношения. Г-н Симеонов представи интересите на бизнес делегацията от нашата страна. Той очерта основните характеристики на българската икономика, сред които ниски данъци, нисък държавен дълг, еднакво третиране на българските и чуждестранните инвеститори. Акцентирано бе на предимствата на двете пристанища Бургас и Варна при търговията с партньори от Азия. Председателят на БТПП покани индийските фирми да започнат бизнес в България, за което препоръча: регистрация на ООД, която става бързо, за 1 евро; откриване на представителство на чужди компании в България и др.
   
  Г-н Сумон Джиоти Кайтан, старши зам. председател на организацията, приветства участниците в срещата и на свой ред обяви, че Индия е готова да приеме инвестиции във всички сектори от своята икономика. Той представи PHD Chamber, дейността и услугите, които осигурява на местни и чуждестранни бизнес организации.
   
  Официалната делегация, която участва в 17-та сесия на българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, начело с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Делян Добрев, също се присъедини към събитието.
   
  Извънредният и пълномощен посланик на България в Делхи Борислав Костов представи областните управители на 5 региона в България, които придружават министъра в Индия, и някои бизнес проекти, които могат да бъдат развити на регионално ниво.
   
  Министър Добрев посочи условията за инвестиции и правене на бизнес в България пред около 40 индийски компании. Той покани присъстващите на следваща такава среща в България.
   

  Линк

Назад