Назад

Едва 18% от фирмите са повишили енергийната си ефективност


 • Едва 18% от фирмите са повишили енергийната си ефективност


  По-високите цени на горивата и електроенергията са дали отражение в производството на 93,5% от компаниите, членуващи в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това показват резултатите от проучването на организацията.

  По-високите разходи са се отразили върху цените на продукцията, а много от собствениците са предприели мерки за енергийна ефективност, за да намалят разходите. Данните показват, че 45% от компаниите са направили някакви частични подобрения и така пестят енергия, но цялостното подобряване на енергийната ефективност все още е слабо разпространено сред представителите на бизнеса.

  Всъщност 18% от анкетираните компании посочват, че са осъществили мерки за енергийна ефективност, но не виждат значителен ефект и не оценяват положително резултатите от това. Реално това ще постави под въпрос изпълнението на мерките, опасяват се от палатата.

  За половината от компаниите (51%) липсата на достатъчно финанси е основната причина да не бъдат приети мерки за енергийна ефективност. 24% обаче посочват като причина сложните административни процедури.

  27% от мениджърите, участвали в анкетата на БТПП, коментират, че имат намерения да предприемат действия за повишаване на енергийната ефективност, като основната част (60%) разчитат на европейско финансиране. 28% от фирмите пък въобще не са обмисляли възможностите за повишаване на енергийната ефективност.

  Проучването на БТПП показва, че извършените мерки са основно по отношение на по-добрата изолация на сградата (57%), оптимизацията на отоплението или охлаждането (52%) и осветлението (48%). (Процентите надхвърлят 100, тъй като анкетираните са имали възможност да дадат повече от един отговор – бел. ред.)

  Най-слабо реализираната мярка в промишления сектор е оползотворяването на излишната топлина, отделяна при производството. Това успяват да направят едва 22% от предприятията.

  Проучването на БТПП е извършено в периода 1-4 октомври. Данните от него бяха представени само дни след като от ЕК публикуваха прегледа на конкурентоспособността на европейските държави. Данните от това европейско проучване показаха, че българската икономика е най-енергоемката в ЕС.

  По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Европейска


  Линк

Назад