Назад

Хората в България все по-затруднени да си плащат сметките


 • Хората в България все по-затруднени да си плащат сметките


  Всеки втрои българин ограничава покупките от първа необходимост. Според проучване на НЦИОМ през последната година икономическото състояние на домакинството се е влошило.
  Данните от проучването, проведено в края на септември, показват, че близо 52 на сто от българите ограниават покупката на стоки от първа необходимост. В сравнение с мината година, делът на хората, които се затрудняват да плащат ток, вода, отопление, е нараснал с 5%.

  Най-малко склонни сме да се лишим от цигари, алкохол, разходи за телефон.

  Според икономистите до края на годината лишенията, които търпят българите, няма да намалеят. Една от причините е, че през зимните месеци разходите за отопление рязко се увеличават и това принуждава домакинствата да ограничат покупките на други стоки. Прогнозите за догодина са, че не се очаква сериозен ръст на доходите.

  „За да има ръст на доходите има нужда от много високи инвестиции за постигане на висок ръст на икономиката, а оттам и на доходите - такива обаче не можем да постигнем,” казва Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

  Данните от проучването показват още, че през последната година трайно останали без работа са били близо 15 на сто от българите, а останалите без временно препитание са малко повече. Работодателските организации не очакват бизнеса да увеличава заплати и да наема нови хора, а една от причините са увеличените разходи:

  „Разходите за консумативи постоянно нарастват, електричество също, надеждите за по сериозно намаляване на природния газ не се оправдаха – това е още един негативен фактор, който влияе върху разчетите на фирмите за следващата година,” отбелязва Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата.

  Според Камен Колев от Българска стопанска камара работодателите са предпазливи да разкриват нови работни места заради слабите поръчки, износа, спада в строителството, намалелите инвестиции в индустриалното производство и промишлеността.

  Експертите очакват леко съживяване на вътрешното потребление с увеличението на пенсиите и минималната работна заплата догодина.

  И още малко любопитни данни от проучването. 76 на сто от домакинствата се подготвят за зимата с консерви и буркани. 16 на сто от българите пък не приготвят зимнина - това са предимно по-младите хора и жителите на столицата.  Линк

Назад