Назад

„Черен списък" на неизрядните фирми


 • „Черен списък" на неизрядните фирми
   17:18 07-01-2011
  Десислава Янкова

  Неизрядните фирми да влязат в „черен списък". По този начин ще се избегне участието им в обществени поръчки. Това поискаха работодатели по време на първото обществено обсъждане на промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Срещата е била по инициатива на министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев.

  Обсъжданите промени предвиждат още опростяване и облекчаване на правилата, по които се възлагат обществени поръчки. Също така трябва да бъдат прецизирани текстове, които позволяват различно тълкуване, и по този начин затрудняват процедурите и създават предпоставки за злоупотреби и забавяне, смятат работодателите.


  Работната група подготвя и промени, свързани с подобряване реда за обжалване, създаване на възможност за осъществяване на системен контрол, разширяване на обхвата на нарушенията, които подлежат на санкциониране и др.
  Правителството е готово да обърне внимание на всяко добро, разумно, съответстващо на европейското законодателство предложение, независимо на кой етап при подготовката на закона бъде направено, посочи Дончев.


  Според Йордан Кисьов, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, е добре да се върне старото правило и на търговете по ЗОП да има поне три валидни оферти. Освен това конфедерацията настоява да има засилен превантивен контрол на процедурите от Агенцията по обществени поръчки.


  По-широко участие на външни организации в комисиите, оценяващи проектните предложения, поискаха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Българска стопанска камара (БСК). Според работодателите в регистъра по обществени поръчки трябва да се включат повече данни за фирмите и параметрите на поръчката.

  Изпълнителният директор на „Трансперънси Интернешънъл” Диана Ковачева предложи включване на правила за привличането на независим наблюдател при обявяване на процедура по ЗОП. От Националния съюз на трудово-производителните кооперации пък поискаха промените в закона да гарантират по-добри възможности за участие на организациите на хората с увреждания.


  Линк

Назад