Назад

Работодателите искат свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество


 • Работодателите искат свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество


   Представители на четирите национално представителни работодателски организации са изпратили писмо до финансовия министър Симеон Дянков, подписано от Васил Велев (председател на АИКБ), Божидар Данев (изпълнителен председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Огнян Донев (председател на КРИБ). 
  „Изминават вече почти 3 месеца от признаването, както на синдикалните, така и на работодателските организации като представителни. Оттогава до сега няма заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество”, посочи Божидар Данев. 
  Той обяви, че темите за повишаването на минималната работна заплата и пенсиите и индустриалните отношения в страната се дискутират непрекъснато и е нормално национално представителните работодателски организации да вземат отношение. 
  „Ние смятаме, че трябва да се увеличават всички пенсии едновременно, защото ако се увеличават само минималните пенсии, ние превръщаме осигурителната система в социална система, освен това наказваме тези, които имат по-голям принос към осигурителната система”, коментира още председателят на БСК. 
  „Колкото до минималната заплата, ние многократно сме казвали, че тя не трябва да се изменя с административен акт. Ние твърдим, че сме пазарна икономика, а тя се изменя с административен акт”, коментира Данев. 
  Според Стопанската камара колкото е по-голямо увеличението на пенсиите, това е толкова по-добре за икономиката, стига да има наличните ресурси.

  Линк

Назад