Назад

Бизнесът е в състояние да инвестира зад граница, смята Цветан Симеонов


 • Бизнесът е в състояние да инвестира зад граница, смята Цветан Симеонов


   Все повече български фирми имат възможност да инвестират зад граница, въпреки тежката икономическа ситуация в България. Това каза на семинар Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Една от възможностите за родния бизнес е молдовската област Тараклия с две свободни икономически зони, в които търговската дейност не се облага. Така безмитно може да се изнася продукция в общността на независимите държави и Русия.

  Според Цветан Симеонов е необходимо е да се включат повече фирми, за да могат двустранните контакти да бъдат установени и да се говори за бизнес, а не само за общи условия.

  „При всички трудности и ограничени ресурси, с които разполага българският бизнес, все пак той вече е в състояние да прави инвестиции в други страни. Разбира се, по трудно ще бъде – без да искам да подценявам някого, но по-трудно е да се борят с конкуренцията в САЩ или Германия, с конкуренцията там е по-трудно. Но с ресурса, с който разполагат, те могат много да допринесат в страни, които са с нашето измерение", каза Симеонов и включи сред тях съседни държави и Молдова.

  Българските фирми ще помогнат за откриването на нови работни места в региона, заяви Александър Гарановски, председател на Районния съвет в Тараклия. „Ние сме готови да работим и за нас ще бъде по-добре ние да можем да работим и допринасяме за републиката, в която живеем – Молдова, и българският бизнес да работи и донася ползи на България", коментира той.

  Българските и молдовските представители очакват взаимна полза от сътрудничеството си, за да бъде бизнесът успешен.


  Дарик

  Линк

Назад