Назад

БТПП отчете ръст за фирмите на фона на кризата


 • БТПП отчете ръст за фирмите на фона на кризата


   На фона на слабо растящата икономика на България има доста приличен ръст на предприятията, което означава, че има, макар и плахи, признаци за съживяването й.

  Този извод направи председателят на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов, цитиран от БТА. Той представи класацията на палатата ТОП-100 на водещите в икономиката на България фирми, приключили 2011 г. с много добри показатели. 
  Симеонов изрази надежда това да стане още по-ясна тенденция през следващата година. Класацията се провежда за 14 поредна година и е базирана на данни от публикуваните от фирмите счетоводни отчети. 


  По критерия нетни приходи от продажби първите сто най-динамични фирми са със среден ръст от 252% през 2011 г. при ръст от 1,7 на сто на икономиката на страната за същата година, съобщи Цветан Симеонов. Общо приходите на тези компании са над 1,1 млрд. лева спрямо 312 млн. лева през 2010 г., което е ръст повече от три пъти. Средната печалба на фирмите през 2011 г. спрямо 2010 г. за първите сто дружества е осем пъти по-добра. 


  Секторите, в които е отбелязан този ръст, са търговията и услугите, а най-добре са позиционирани фирмите в София - град и област, и в Югозападния регион. Микропредприятията и малките фирми имат изглед не само да останат на пазара, но и да станат средни и големи фирми, отбеляза Симеонов.

  Линк

Назад