Назад

Александър Гарановски: Надяваме се, че Тараклийският район ще стане място за инвестиции на българските бизнесмени


 • Александър Гарановски: Надяваме се, че Тараклийският район ще стане място за инвестиции на българските бизнесмени


   Семинар "Бизнес и инвестиции в Тараклия" се проведе в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). На него делегация от Тараклийския район в Молдова, който е населен предимно с българи, представи възможностите за инвестиции за българските бизнесмени. Агенция "Фокус" разговаря с Александър Гарановски, председател на Тараклийски район в Молдова за това – какви са перспективите за българския бизнес. 

  Фокус: Г-н Гарановски, как оценявате днешния семинар, който се проведе в Българската търговско-промишлената палата?

  Александър Гарановски: Благодаря на г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, че ни предостави възможност да направим такава среща. Надяваме се, че Тараклийският район ще бъде видян като потенциално място за инвестициите на българските бизнесмени. Надявам се, че ще има сериозна подкрепа от българското правителство и съответно – от молдовското правителство, и двете страни ще дадат гаранции на тези бизнесмени, които ще дойдат и ще вдигнат икономиката на Тараклийския район. 
  Инициативата беше на премиера Бойко Борисов, който по време на посещението на 19 април на молдовския премиер Влад Филат в България каза, че трябва да направим междинна инвестиционна зона в Тараклия, която да е отворена за българския бизнес, междинна площадка към Русия и страните от ОНД за българските стоки. Пазарът там е голям и днес да не се използват тези уникални възможности - просто ще бъде грешка. Готови сме да работим, имаме работещо, активно население. 
  В нашия район има огромен потенциал. Молдовските и българските сфери на икономика се преплитат в голяма степен – селско стопанство, лозарство, винопроизводство и други неща. Ние ще можем да изпращаме съвместна продукция в Русия и тези страни като молдовски стоки без мита, с големи преференции. 


  Фокус: В кои сфери очаквате инвестиции от български бизнесмени?

  Александър Гарановски: Надявам се, че средства ще се влагат в селското стопанство. Да се внасят като полуфабрикати от България – мляко, зърно и други стоки, които могат да се преработват в нашите свободни икономически зони, особено в Тараклия. Там има големи площи, които може да се заемат и да се използват изгодно и за българската страна, и за нас. На нас ни трябват работни места и гаранции, че нашият район ще бъде съхранен като район, ще бъде самодостатъчен. Имаме пътища, железници, добре развита телекомуникационна връзка. През нас минават две магистрали – една газова и една електромагистрала Русия – Балкани. Район Тараклия стопроцентово е осигурен с газ, всяко едно село от 26-те е газифицирано. Първите, които участваха в газификацията на Тараклийския район през 1990 година, бяха специалисти от Варна. Това беше най-голямото участие досега на българския бизнес у нас. Промишленото производство е съсредоточено в 20 основни предприятия, от тях осем са заводи за производство на вино.
  В днешния форум аз виждам начало на една голяма работа под протекцията на българското и молдовското правителство, както и с подкрепата на БТПП, Агенцията за българите в чужбина, посолството на България в Молдова в лицето на посланика Георги Панайотов, и г-н Александру Пригорски, молдовския посланик в България. 


  Фокус: Какви гаранции предоставя молдовската държава на тези бизнесмени, които искат да влагат средства в бизнес в Тараклия?

  Александър Гарановски: Гаранции има. Има подписани международни договори за инвестиции. Молдова е държава, която се стреми към Европейския съюз. Молдова се старае да приближи законодателството до това на европейските страни. За България няма да говорим, защото в България всичко вече е европейско, ние виждаме и усещаме това, като идваме. Народът тук живее и се чувства вече по друг начин. Надявам се, че тук хората не напускат толкова много. Много от нашите хора в Молдова са напуснали страната, отиват да работят в Европа, в Русия. Изпитваме много голям недостиг на работни места. 


  Фокус: Как оценявате нивото на бизнес връзките между България и Молдова, по-специално район Тараклия?
  Александър Гарановски: Бизнес отношенията са в начален етап. Днес няма никакви връзки между бизнеса в двете държави, които да се развиват в район Тараклия. 20 години е имало пречки, недоверие. Освен това, има много направления, които са по-изгодни от проекти в Молдова и специално – в Тараклийски район. Мисля, че в такъв случай трябва да има волево решение на българския премиер и на молдовския премиер, да се поемат и да се развиват няколко направления и сфери, да строим предприятия, заедно с гаранции на двете правителства. 


  Ала ЖЕЛЕЗКОВА 

  Линк

Назад