Назад

БТПП: Икономиката живна


 • БТПП: Икономиката живна


   „Макар и плахи, има признаци за съживяване на българската икономика. Дано тази година условията в съседните страни не окажат отрицателното си влияние у нас.“ Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, след като представи класацията ТОП 100 фирми, водещи в икономиката на България през 2011 г.

  За 14-и път палатата подреди годишната си класация на базата на оповестените от фирмите счетоводни отчети. 

  „Подредбата дава светлина в тунела на българската икономика“, каза още Симеонов. 

  Според анализа по критерия нетни приходи от продажби първите 100 най-динамични фирми са със среден ръст от 252% през 2011-а при ръст от 1,7% на икономиката на страната за същата година. Общо приходите на тези компании са над 1,1 млрд. лева спрямо 312 млн. лева през 2010-а, което е ръст повече от 3 пъти.

  Средната печалба на фирмите през миналата година спрямо предходната за първите 100 дружества е 8 пъти по-добра. Секторите, в които е отбелязан този ръст, са търговията и услугите, а най-успешно фукциониращи са фирмите в София - град и област, и в Югозападния регион. „Изводът е, че разпределението на икономиката в страната е неравномерно“, смята шефът на БТПП. Прогнозата е, че микропредприятията и малките фирми биха могли не само да останат на пазара, но и да станат средни и големи фирми. 

  Линк

Назад