Назад

6 фирми от областта в Топ 100 на BG икономика


 • 6 фирми от областта в Топ 100 на BG икономика


   Вторник, 25 Септември 2012г. 07:00ч. , Автор: Сия Стоянова


  Предимно търговски дружества са водещите фирми в икономиката на областта, а така също и на страната. Преди дни Българската търговско промишлена палата за 14 поредна година представи изданието ТОП 100 Фирми водещи в икономиката на страната. 5 са дружествата от областта в класацията, която се състои от 3 раздела. 

  Сред 100-те фирми, класирани по изменение на нетните приходи от продажби за м.г., са търговските "Даукан експорт", Харманли, свиленградският "Холдинг Сакарци", "Братя Краеви" от Тополовград и промишленото предприятие "Стиван" ООД от Хасково.  


  В групата на фирмите, класирани по максимални величини на продажбите на 100 лв. собствен капитал, е само димитровградското АСА ООД, което се занимава с търговия. Бизнесът на областта не е представен в раздела за печалба на 100 лв. приходи от продажби. 


  БТПП класирала 50 фирми по финансови резултати за м.г., които на практика са основните за икономиката. На първо място там е торовият завод "Неохим", дружеството е и сред структуроопределящите фирми в Южен Централен район на планиране.  


  За класацията са обработени данните от годишните финансови отчети на 5 340 фирми, които произвеждат 76,94% от БВП.

  София - град, област и югозападният регион, произвеждат почти 50% от брутния продукт на страната. Разпределението на икономиката в страната е неравномерно, което според палата трябва да се промени. 
  Очевидно, че фирмите в класацията са лидерите в икономиката ни. Ако няма някаква рязка промяна на ситуацията, за в бъдеще се очаква развитие в положителна посока, казаха от палатата.

  Линк

Назад