Назад

БТПП: Има признаци за съживяване на икономиката на България


 • БТПП: Има признаци за съживяване на икономиката на България


   На фона на слабо растящата икономика на България има доста приличен ръст на предприятията, което означава, че има, макар и плахи, признаци за съживяването й. Този каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, след като представи класацията на палатата ТОП-100 на водещите в икономиката на България фирми, приключили 2011 г. с много добри показатели. Той изрази надежда това да стане още по-ясна тенденция през следващата година.


  Класацията се провежда за 14 поредна година и е базирана на данни от публикуваните от фирмите счетоводни отчети.

  По критерия нетни приходи от продажби първите сто най-динамични фирми са със среден ръст от 252% през 2011 г. при ръст от 1.7% на икономиката на страната за същата година, съобщи Цветан Симеонов. Общо приходите на тези компании са над 1.1 млрд. лв. спрямо 312 млн. лв. през 2010 г., което е ръст повече от три пъти.

  Средната печалба на фирмите през 2011 г. спрямо 2010 г. за първите сто дружества е осем пъти по-добра.


  Секторите, в които е отбелязан този ръст, са търговията и услугите, а най-добре са позиционирани фирмите в София - град и област, и в Югозападния регион.

  Микропредприятията и малките фирми имат изглед не само да останат на пазара, но и да станат средни и големи фирми, отбеляза Симеонов.

  Линк

Назад