Назад

БТПП: Има признаци за икономическо съживяване


 • БТПП: Има признаци за икономическо съживяване
   
  "Има, макар и плахи, признаци за съживяване на българската икономика”. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при представянето на Класацията на 100-те най-добри фирми у нас за 2011 г в петък.

  Селекцията на фирмите е извършена по следните критерии: изменение на нетните приходи от продажби, печалба на 100 лева собствен капитал, печалба на 100 лева приходи от продажби. Допълнително условие е и компаниите да са приключили миналата година с печалба над 100 хил. лева.

  Приходите от продажби на най-добрите фирми у нас са се увеличили с 252% през миналата година при ръст на икономиката от 1,7%, посочи Симеонов. Общите приходи на фирмите възлизат на 1,1 млрд. лева през миналата година в сравнение с 312 млн. лева през 2010 г. Средната печалба на фирма пък е нараснала с 886%, достигайки 651 хил. лева.

  Що се отнася до рентабилността, фирмите отчитат средна печалба от 112 лева на 100 лева капитал и печалба от 50 лева на 100 лева приходи от продажби. 1,2 млн. лева е средната печалба на фирма у нас за миналата година по втория показател.

  Първите 100 най-динамични фирми достигат среден ръст от 252%, докато икономиката на страната расте само с 1.7% през миналата година, твърдят от БТПП. Според данните, средната печалба на водещите бизнес компании у нас достига 651 хиляди лева.

  По региони София е начело с 38 представени в Топ 100 компании, следва Пловдив със 7 и Русе, заедно с Варна – по 5.Според палатата най-печеливш у нас е секторът “Търговия”, където печалбата достига 37%.Следва секторът на услугите с 28% и сектор “Текстил” с 11%.

  Начело в различните региони на страната по приходи от продажбите си през 2011 година са известни имена- “Солвей Соди” АД, “Стинг” АД, “Агрикола” България. Интересен факт е, че “Аурубис” Пирдоп е изпреварила по приходи такъв гигант като “ЛУК ойл” и НЕК.

  Фирмите с над 1 милиард лева приходи от продажби у нас са шест, показват още данните на БТПП. Това са “Аурубис” България АД- 4.6 млрд.лева, “ЛУК ойл” България АД – 3.4 млрд. лева, НЕК – 3.1 млрд.лева, ОМВ България – 1.2 млрд.лева и “Овъргаз Инк” АД – 1.2 млрд. лева.

  Линк

Назад