Назад

Малките фирми се справят по-добре в кризата от големите


 • Малките фирми се справят по-добре в кризата от големите


   

  Средната печалба на предприятията от българския топ 100 е 767 хил. лв. годишно
  Въпреки кризата и свитото вътрешно потребление фирмите от търговията и услугите се представят доста добре и отчитат печалба. При това по-малките фирми се оказват по-рентабилни от големите. Това става ясно от представения вчера списък на стоте най-успешни български фирми, изготвен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Класацията обхваща над 5300 фирми, които произвеждат почти 77% от брутния вътрешен продукт. 

  По показателя печалба на 100 лв. собствен капитал №1 е "Голдън уест сийд България" ООД, която се занимава с търговия. Следват строителната фирма "Хес" АД и промишлената "Стиви" ЕООД. "Първите 100 фирми достигат средно по 112 лв. печалба на 100 лв. вложения", обясни шефът на палатата Цветан Симеонов. Като цяло средната печалба на фирмите през 2011 г. е 767 хил. лв., което е почти два пъти повече в сравнение с предходната 2010 г., когато са изкарали 366 хил. лв.

  "Приходите от продажби на най-добрите фирми у нас са се увеличили с 252% през миналата година при ръст на икономиката от 1.7%", добави Симеонов. Общите приходи на фирмите възлизат на 1.1 млрд. лева през м.г. в сравнение с 312 млн. лв. през 2010 г.

  "Има плахи опити за съживяване на икономиката, нямаме основания да смятаме, че ще има катаклизъм", коментира Симеонов. По думите му фирмите се развиват добре и много от микропредприятията имат потенциал не само да се задържат на пазара, но и да се развият до средни и дори до големи фирми. 

  Най-сериозно увеличение на чистите приходи от продажби в периода 2010/2011 г. регистрират фирмите от сектора на търговията и услугите. Изненадващо веднага след тях е строителството въпреки свитите поръчки и като цяло скромния пазар. Най-добре представящите се фирми пък се намират в София, Варна и Пловдив, а на опашката са тези от Бургас, Белослав и Айдемир.

  Една от тях е предпочела да не бъде класирана в топ 100 въпреки положителните си показатели. Според Симеонов това е обезпокоително, защото причините може да са страх от рекет или от данъчните, които "предпочитат да прекарват времето в светлите фирми, вместо да гонят другите".  ЗА ПРИМЕР

  Експертите на БТПП са класирали и топ 50 на фирмите, които са завършили 2010 г. на минус, но през следващата 2011 г. те вече са на плюс. Това е голям успех, който в условията на икономически проблеми и свито потребление не е за пренебрегване, отбелязват експертите. На първите три места са производителят на минерални торове "Неохим" АД, "Пристанище Бургас" ЕАД и "Захарни заводи" АД.

  Линк

Назад