Назад

2011 г. - добра за големите фирми


 • 2011 г. - добра за големите фирми


   

  Най-големите български фирми отчитат сериозно увеличение на приходите и печалбите през 2011 г. на фона на скромния ръст на икономиката. Това показва 14-ото издание на годишната класация Топ 100 на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  Според класацията печалбата на стоте най-големи фирми се е увеличила 8 пъти, като компаниите имат ръст на приходите си от 12%. В същото време през миналата година брутният вътрешен продукт на България се е увеличил с 1,7%.
  “Има, макар и плахи, признаци за съживяване на икономиката, като се надяваме догодина тенденцията да бъде по-ясно изразена”, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  Секторите, в които е отчетен най-високият ръст, са търговията и услугите, като фирмите в София-град и Югозападния регион на страната образуват над 50% от БВП на страната.
  В класацията на БТПП са включени данни от отчетите на 5340 фирми, които са публикували своите финансови резултати за 2011 г. Най-голямата компания по приходи е минният гигант “Аурубис България”. Лидер по печалба на 100 лв. приходи е габровският производител на шоколадови изделия “Станчо Колев”.
  “АВВ Електрифициране” оглавява класацията за най-динамично развиващите се компании, като за 2011 г. има 1425,26% увеличение на приходите до 62,735 млн. лева. Най-голямата фирма в категорията е търговецът на електроенергия “Енергийна финансова група”, която за последната година има ръст на приходите си от 212% до 212,970 млн. лева.
  Първите сто фирми по критерия изменение на приходите са със среден ръст от 252 на сто през 2011 г., като общата стойност на продажбите им достига 1,1 млрд. лева.

  Линк

Назад