Назад

БТПП: Икономиката се съживява


 • БТПП: Икономиката се съживява


   

  Българската икономика се съживява, въпреки че расте бавно. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, цитиран от Investor.bg. Той представи класацията ТОП 100 на водещите фирми у нас.
  Тя се провежда от палатата за 14-а поредна година и е изготвена въз основа на отчетите на фирмите, които те са публикували на сайтовете си, или на базата на предоставените отчети в Агенцията по вписванията. Фирмите са класирани спрямо нетните им приходи за 2011 г.
  "По критерия нетни приходи от продажби първите сто най-динамични фирми са със среден ръст от 252% през 2011 г. спрямо предходната година, при ръст от 1,7 на сто на икономиката на страната за миналата година", заяви Симеонов.
  По официални данни на палатата общите приходи на тези 100 най-успешни компании са над 1,1 млрд. лева спрямо 312 млн. лева през 2010 г., което показва почти троен ръст. Средната печалба на фирмите през 2011 г. спрямо 2010 г. за първите сто дружества е осем пъти по-голяма.
  По думите на председателя на палатата анализът и счетоводните отчети на топфирмите показват, че най-голям ръст отбелязват секторите на търговията, услугите и индустрията.
  По-голямата част от фирмите в класацията са позиционирани в София ­ над 30%. Голяма част от компаниите се намират в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, сочат още данните на палатата.

  Линк

Назад