Назад

Плевнелиев: Австрия може да стане инвеститор номер едно в България


 • Плевнелиев: Австрия може да стане инвеститор номер едно в България


   
  Югоизточна Европа и Черноморският регион са третият по големина австрийски пазар и България е добра платформа за австрийския бизнес. 

  Трябва обаче да направим решителна крачка напред за създаването на предпоставки за качествени инвестиции, заяви във Виена президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на президента. 
  Това трябва да е държавна политика и означава отговорно отношение на всички – кметове, министри, съдии, прокурори, допълни президентът. На втория ден от работното си посещение в Австрия държавният глава откри българо-австрийски бизнес форум и се срещна със заместник-председателя на Федералния съвет Сузане Курц. "Трябва да покажем честната позиция на страната ни и да е ясно, че България е на прав път и има план. Не сме нито най-корупмпираните, нито най-лошите", коментира президентът в отговор на въпрос.
  Австрия е вторият по големина инвеститор у нас с 5.8 млрд. евро, но тази тенденция ще се подобри, прогнозира Росен Плевнелиев. Той открои част от крупните инвестиционни проекти в България, които се очаква да повишат многократно общия обем на чуждестранните инвестиции. 
  Инвестицията по проекта "Горна Арда" ще възлезе на около 400 млн. евро, а общата инвестиция в концесията за добив на природен газ в находището "Хан Аспарух" в българската акватория на Черно море се очаква да възлезе на около 1 млрд. евро. По думите на Росен Плевнелиев, тенденцията е позитивна и през 2012 г. България е успяла да привлече двойно повече преки чуждестранни инвестиции спрямо 2011 г. От 850 млн. евро инвестиции през тази година само 15 на сто са в недвижими имоти, а всичко останало са производствени инвестиции и инвестиции в оборудване, подчерта Росен Плевнелиев.
  Президентът допълни, че само инвестиционната програма във водния сектор се очаква да възлезе на около 10 млрд. евро. Това са средства за подобряване на водната инфраструктура, в т.ч. строителството на 10 нови язовири. Тези милиардни инвестиционни програми ще бъдат реализирани с използването на финансиране по европейските фондове, чрез механизмите на публично-частното партньорство и чрез държавни инвестиционни заеми. Предстои изграждането и на 11 км тунели по Лот 3 на АМ "Струма", което не е във възможностите на много компании в Европа, каза още президентът.
  В Австрийската стопанска камара президентът Росен Плевнелиев откри Българо-австрийски бизнес форум с участието на министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, над 400 представители на австрийския и близо 30 представители на българския бизнес. Президентът вижда възможности за многократно увеличаване на австрийските инвестиции в България. Необходимо е обаче двустранното сътрудничество да бъде засилено на всички равнища – правителствено, регионално, общинско. "Такова е нашето разбиране – политиците трябва да създават общи условия и да подпомагат инициативите на хората и на бизнеса. Затова Австрия е много желан партньор. Тя е вторият най-голям инвеститор в България и има условия да заеме първото място", посочи президентът към представителите на бизнеса.
  Австрийските инвестиции имат стратегическо значение за България и дълготрайните и качествени инвестиции са много по-важни от числата, подчерта още Росен Плевнелиев. Президентът открои възможностите на европейското финансиране до 2020 година и припомни, че към момента България е договорила близо 90 на сто от европейските средства, от които 35 на сто са вече платени. След 2014 година финансовата рамка за страната ни ще достигне 8 млрд. евро, което означава, че до 2020 г. България ще получи над 11 млрд. евро от еврофондовете. "Тези средства са голяма възможност за България, на прав път сме и разумно ще усвоим тези финансови източници", каза още Плевнелиев.
  Председателят на АСК Кристоф Лайтл открои сред областите от интерес на австрийските инвеститори транспорта, работата по проекти в рамките на стратегията на Дунавското пространство, сферата на електронното управление, туризма и обучението на туристическите кадри. Австрийският опит може да бъде успешно приложен в България и в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, екоинфраструктурата и околната среда.
  Съвместните усилия на бизнеса и на правителството наредиха България сред държавите с най-ниски данъци в ЕС, с най-добра финансова дисциплина и нисък държавен дълг и оценяваме перспективите за инвестиции в България като много добри, коментира и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. 
  Програмата на работната визита на президента Плевнелиев в Австрия ще приключи със среща с кмета и министър-председателя на Виена Михаел Хойпл и с представители на българската общност в австрийската столица. /БГНЕС /

  Линк

Назад