Назад

БТПП и БЧК в дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Перник


 • БТПП и БЧК в дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Перник   Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепи дарителската кампания на БЧК за пострадалите от земетресението в Перник. До момента са събрани 170 000 лв, съобщиха от Българския червен кръст (БЧК). 
  8 507 молби за подпомагане са постъпили в община Перник, а близо 12 000 - към Агенцията за социално подпомагане за получаване на еднократна помощ от 325 лв. Еднократната предоставена помощ от АСП в отговор на 6 078 молби възлиза на 1 млн. и 950 хил. лв. (по 325 лева). 


  Нека приемем, че 10 000 фирми в България ще внесат по 200 лв., което за тях ще бъде едно абсолютно символично участие, а ще имаме 2 милиона, което според оценките на местните власти и държавата, ще помогнат на най-нуждаещите се да получат покрив над главата си и някаква друга помощ, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Тй призова  фирмите от строителния бранш да се вклюат с материали. Разчитаме, че местните власти ще създадат необходимата организация - да има места за събиране, когато някой реши да предостави нещо. Да няма пречки от организационен характер и за най-обикновените фирми, които търгуват с бяла техника – например, да дарят най-обикновени печки, с които да могат хората да си сготвят нещо през зимата, или накратко – съвсем евтини неща, които могат да осигурят най-необходимия екзистенциален минимум на хората. 

  Трите мобилни оператора активираха кратък номер 1255, на който даренията ще постъпват с SMS-и. По време на представянето на новата кампания беше напомнено, че от скоро Министерството на финансите е освободило даренията през СМС от данък добавена стойност.(ДДС)  Дарителска банкова сметка за набиране на средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в Пернишка област: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД BG49UNCR70001519722244 UNCRBGSF

  Линк

Назад