Назад

Проведе се информационен ден по инициативата "Джеръми"


 • Проведе се информационен ден по инициативата "Джеръми"


   Мениджъри на фондове, представители на Европейския инвестиционен фонд, членове на Съвета по иновации, учени от БАН и представители на университетите присъстваха на информационния ден по инициативата „Джеръми”, съобщават от Съветът по иновации към Българската търговско-промишлена палата.
  Програмата „Джереми“ ще даде нови шансове на малкия  и среден бизнес, заяви Георги Стоев, зам. председател на БТПП. „Една от надеждите на малките и средни предприятия, които са и гръбнака на нашата членска маса и на бизнеса в България, това да имат един по-добър и пряк достъп до европейското финансиране”, коментира той.
  Според Максим Гурвитц от Инвестиционен фонд ELEVEN, България е определено най-изгодно място в ЕС да правиш бизнес. “Тук не само данъците са много ниски, но и разходите са по-малко. Ако пазарът на някаква идея, на някакъв продукт е световен, в България е най-изгодно място в Европа да го правиш. Това е огромно предимство, от което не се възползват максимално. Разбира се, че и в България има и проблеми, по повече показатели най-бедна държава в ЕС и може би един от най-сериозните проблеми е, че емиграцията в България е много силна. 8% населението е заминало след промените от преди 30 години”, заяви Максим Гурвитц.
  Инициативата „JEREMIE“, която е част от Оперативна програма “Конкурентоспособност”, е един от инструментите за усвояване на средствата от европейските фондове (Европейския фонд за регионално развитие(“ЕФРР”), Европейския социален фонд (“ЕСФ”) и така наречения Кохезионен фонд (“КФ”). „JEREMIE“ има за цел да подпомогне усвояването на средствата по изброените фондове, основно при финансиране на малки и средни предприятия.
   

  Линк

Назад