Назад

БЧК откри национална благотворителна кампания


 • БЧК откри национална благотворителна кампания

   
  Българският Червен кръст обяви началото на Национална благотворителна кампания за осигуряване на подслон за най-пострадалите от земетресението в Пернишка област. Кампанията ще се проведе от 11 септември до 11 октомври2012 г. Тя се организира в подкрепа на усилията на държавната и на местната власт за преодоляване на последствията от земетресението в региона и последвалите вторични трусове. Преди наближаващата зима с набраните средства от кампанията ще бъдат изградени сглобяеми къщи за останалите без дом жители на областта.


  В пресконференцията участваха: Христо Григоров – председател на БЧК, Томислав Дончев – министър по управление на средствата от Европейския съюз, Леон Проп – директор на Европейския офис на Червения кръст, Росен Йорданов – заместник- кмет на община Перник, Пламен Алексиев – кмет на община Радомир,  Любен Панов – Български Център за нестопанско право, Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата.


  Министър Дончев информира за обстановката в Пернишка област, за работата си в региона, за необходимостта от бърза реакция и обединяване на цялото гражданско общество в подкрепа на хората без подслон и изказа подкрепа за кампанията от името на правителството. Г-н Йорданов сподели някои от последните данни за ситуацията в Перник, както и предстоящите намерения на държавната и местната власт при възстановителните работи.


  8 507 молби за подпомагане са постъпили в община Перник, а близо 12 000 към АСП (МТСП) за получаване на еднократна помощ от 325 лв. 163 обекта подлежат на цялостно или частично разрушаване. На заседанието на МКВП от 27 август 2012 г. е взето решение за отпускане на 411 142 лв. за някои от тези обекти.
  412 души са настанени в 89 палатки, а 159 – в 47 фургона.
  Еднократната предоставена помощ от АСП в отговор на 6 078 молби възлиза на 1 мил. и 950 хил. лв. (по 325 лева).
  Събрани средства от дарителската кампания на общината възлизат на 170 000 лв.
   


  На заседание на МКВП от 05.09.2012 г. е взето решение за предоставяне на възстановителна помощ на 40 случая на граждани с особено тежки поражения върху сградите.


  „Добрите резултати от предишната кампания за село Бисер ни дават надежда, че целите и на кампанията за Перник ще бъдат изпълнени. Трябва да помогнем на най-уязвимите хора в Пернишка област да посрещнат зимата с достойнство” – каза председателят на БЧК Христо Григоров. Той допълни, че организацията разчита на изпитани способи за набиране на средства. Трите мобилни оператора активираха кратък номер 1255, на който даренията ще постъпват с SMS-и. Както знаете, на 31 август Министерство на финансите освободи дарителските смс-и от ДДС.


  Още през месец май БЧК обяви и банкова сметка за набиране на дарения:
  УНИКРЕДИТ   БУЛБАНК   АД
   BG49UNCR70001519722244
  UNCRBGSF


  Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на БЧК.
  В заключение Христо Григоров призова  Негово Светейшество Патриарх Максим да благослови кампанията, а Българската православна църква да я подкрепи.


  Средства ще се набират и чрез директен мейлинг до по-големи бизнес структури, в партньорство и със съдействието на БТПП, както обеща председателят на палатата Цветан Симеонов. Той ще отправи призив за даряване не само на парични средства, но и на строителни материали и бяла техника.


  Любен Панов от  Българския Център за нестопанско право информира, че в момента се набират доброволци за извършване на дребни ремонтни и възстановителни работи в Пернишка област.
   
   
   
   
  Пресцентър на БЧК

  Линк

Назад