Назад

Сглобяеми къщи за пострадалите от трусовете


 • Сглобяеми къщи за пострадалите от трусовете


   
  Сглобяеми къщи за останалите без дом след трусовете в Пернишко ще бъдат изграждани със средствата от национална благотворителна кампания за най-пострадалите, която беше открита вчера в БЧК. Председателят на БЧК Христо Григоров обяви кампанията, която ще продължи до 11 октомври.
  Трите мобилни оператора са активирали кратък номер 1255, на който ще постъпват даренията чрез есемеси. Изразходването на средствата ще бъде напълно прозрачно, ще има обществен съвет, който ще следи за това, увери Григоров.


  Днес фокусът на усилията ни е по отношение на най-пострадалите. Все още между 150 и 200 имота са в тежко конструктивно състояние, част от тях идните дни ще стане ясно дали подлежат на събаряне или на укрепване, заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.


  Въпреки многото подпомогнати домакинства, без да поставяме под въпрос ангажиментите, които има държавата, необходима е и още помощ. Вярвам, че освен, че искаме силна държава, искаме да имаме и силно общество, каза Дончев.
  По думите му до момента е направено много, средствата, отделени от различни източници - министерства, междуведомствената комисия, Агенцията за социално подпомагане, са не по-малко от 15 млн. лева. От тях близо 1,5 млн. лева са средства за частни сгради, за най-пострадалите. С това ангажиментът на държавата не свършва, каза Томислав Дончев и добави, че ще бъдат отделяни още средства, както и оказвана различна подкрепа.


  Нямаме време и намерение да строим от тук нататък по традиционни способи нови къщи. Най-тежко пострадалите, тези, чиито сгради подлежат на събаряне, ще получат сглобяеми къщи, каза Томислав Дончев. При добра организация на кампанията и пълно сътрудничество от местните власти бихме могли основният пакет такива къщи - 15-20, да бъдат поставени и сглобени преди средата на октомври, допълни министърът.
  Близо 12 600 молби за социално подпомагане са били подадени след трусовете, от тях близо половината са били удовлетворени. Над 9 500 молби са подадени към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане във връзка с разрушените имоти. 163 сгради са или вече унищожени или подлежащи на събаряне. Това са основно щетите по частни имоти, има пострадали и много обществени сгради.


  Зам.-кметът на Перник Росен Йорданов каза, че перничани гледат с надежда на инициативата, защото положението е критично и близо 600 души има вероятност да останат на улицата. Кметът на Радомир Пламен Алексиев подчерта, че Радомир и общината са в Пернишка област, но не са част от "миньорския град", а пораженията като степен са същите, само пострадалите са по-малко.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов призова за подкрепата на бизнеса със средства, както и със строителни материали от фирми, които могат да предоставят. 

  От БЧК очакват постъпления в рамките на кампанията и на откритата още през май банкова сметка за дарения: 
  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
  BG49UNCR70001519722244
  UNCRBGSF

  Линк

Назад