Назад

Стартира благотворителна кампания за перничани, останали без домове след труса


 • Стартира благотворителна кампания за перничани, останали без домове след труса


   В централата на Българския Червен Кръст ще бъде даден старт на национална благотворителна кампания в подкрепа на бедстващите перничани след земетресението от 22 май т.г. и последвалите трусове.

  Със събраните средства ще бъдат осигурени домове за хората от Пернишка област, които остават без подслон за зимата.

  В събитието ще участват председателят на БЧК Христо Григоров, Томислав Дончев - министър по управление на средствата от Европейския съюз, Радослав Йорданов - заместник областен управител Област Перник, Росица Янакиева - кмет на община Перник, Пламен Алексиев - кмет на община Радомир, Любен Панов - Български Център за нестопанско право и Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата.

  С парите ще бъдат осигурени сглобяеми къщи за най-нуждаещите се и без алтернатива за настаняване семейства, съобщи министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

  На този етап е предвидено закупуването на поне 10, в добрия случай и 20, сглобяеми къщи като се прави подбор на най-нуждаещите се.

  В списъка влизат хора и семейства, чиито законни и единствени жилища са с предписание за събаряне след трусовете, самотни, възрастни и инвалиди, както и семейства с деца с увреждания.

  Общата бройка на сградите, предвидени за разрушаване, е 163.

  Сглобяемите къщи са с вариант за поставяне в дворовете на бедстващите, предвидени са и общински терени за новите постройки.

  Линк

Назад