Назад

Започва нова дарителска кампания за пострадалите в Перник


 • Започва нова дарителска кампания за пострадалите в Перник   Българският червен кръст (БЧК) започна Национална благотворителна кампания за осигуряване на подслон на пострадалите от земетресението в Перник. Набирането на средства започна на 11 септември и ще продължи до 11 октомври. Пари могат да се превеждат по банков път на специално открита сметка, както и със SMS на номер 1255. Всеки, който желае да бъде съпричастен към бедстващите перничани може да дари 1 лев, призова Христо Григоров, председател на БЧК, съобщи "Медиапул".

  “С тази кампания призоваваме всички наши сънародници да помогнем на нашите събратя. Нека отново да обединим усилията си и нека отново да покажем, че сме един народ с ценностна система и един народ, който се обединява, когато има такива трагедии. Съдбата на тези хора в момента е една голяма трагедия и ние нямаме право да ги изоставим”, каза Григоров.

  “Сега е най-добрият възможен момент за провеждане на подобна кампания предвид отпадането на данъка добавена стойност върху даренията и предвид факта, че можем да свършим конкретна работа преди настъпването на дъждовните и студените месеци”, каза министър Томислав Дончев, натоварен от премиера Бойко Борисов да координира помощите за пострадалите от майското земетресение.

  БЧК ще контролира изразходването на събраните средства. Ще бъде направен и обществен съвет, както беше при разходването на средствата за село Бисер, каза Григоров.

  Пострадалите от силното земетресение, което разлюля Перник на 22 май, са хиляди. Над 9500 са молбите за възстановяване и подпомагане на разрушените имоти, а около 600 души са без покрив над главата си, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев. 

  На събаряне подлежат 163 сгради. Това са болници, администрации и училища. Между 150 и 200 имота все още са в тежко състояние. Близо 600 души има вероятност да останат на улицата през зимата. Като община не можем да бъдем ефективни да се осигури подслон на всички хора поради липса на средства, каза зам.-областният управител на Перник Радослав Йорданов. Кметът на Радомир Пламен Алексиев отбеляза, че повечето от най-пострадали хора са възрастни и трудно могат да се справят със собствени средства.

  С предимство при настаняването ще бъдат болни, възрастни и семейства с деца, каза министър Дончев. Според него при добра организация на кампанията за набиране на средства най-късно до края на октомври могат да бъдат осигурени сглобяеми къщи за пострадалите.

  Помощ ще получат и тези, чиито домове се нуждаят от укрепване, каза министър Дончев. Кризисно само за през зимата ще бъдат настанени и тези, които са живеели под наем или са се били самонастанили, но домовете им са пострадали. “Не би било справедливо да купим жилище на всички тях”, каза министър Дончев. Той обеща, че “от средата на октомври до началото на ноември всички тези лица да бъдат настанени”.

  Критериите за определяне на това кой е най-пострадал от земетресенията са разработени още преди месеци, но предстои да бъдат допълнително съгласувани между институциите. Ще се взима предвид социалният статус на нуждаещите се, както и това дали имат и друго жилище. Ако имат още един дом, на тези хора ще им бъде отказана помощ, обясни министър Дончев.

  Към националната благотворителна кампания като партньор се присъединява и Българската търговско-промишлена палата. С писмо организацията ще призове членовете си да преведат средства по банковата сметка. Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че ще разчитат не само на пари, но се надява фирмите да помогнат и със строителни материали и бяла техника, като ги дарят на нуждаещите се.

  Досега държавата е дала над 15 млн. лева за преодоляване на щетите от земетресението в общините Перник, Радомир и София. От тях 1.5 млн. лева са отишли за частни сгради.

  Линк

Назад