Назад

Започва Национална благотворителна кампания за пострадалите от земетресението в Перник


 • Започва Национална благотворителна кампания за пострадалите от земетресението в Перник


   Започва Национална благотворителна кампания за пострадалите от земетресението в Перник. Това обяви на пресконференция председателят на БЧК Христо Григоров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На номер 1255 ще могат да се пращат смс-и в подкрепа на най-пострадалите хора. Обществен съвет ще следи за изразходването на събраните средства, увери Григоров. „Трябва да призовем българския народ отново да помогне на тези хора, каза председателят на БЧК. 

  Пострадалите са хиляди. Има над 9500 молби за възстановяване и подпомагане на разрушените имоти. 163 сгради са подлежащи на събаряне – болници, администрации, училищни сгради. 15 млн. лева до сега са заделени от държавата, като 1,5 млн. лева от тях са по отношение на частни сгради. Все още има между 150 и 200 имота, които се намират в тежко състояние. Близо 600 души има вероятност да останат на улицата през зимата. 

  Като община не можем да бъдем ефективни да се осигури подслон на всички хора поради липса на средства, каза заместник-областният управител на Община Перник Радослав Йорданов.

  Кметът на Радомир Пламен Алексиев отбеляза, че повечето от най-пострадали хора са възрастни и трудно могат да се справят със собствени средства. „Но можем да посрещнем първия учебен ден, което беше главна цел на общината”, каза той.

  Българската търговско-промишлена палата се присъединява към кампанията като партньори. Председателят Цветан Симеонов каза: Не само в пари, но нека фирми, които имат строителни материали, да дарят, фирми, които търгуват с бяла техника, да дарят най-обикновени печки, за да могат хората да си готвят. Срокът на кампанията е много кратък. Затова очакваме хората незабавно да вземат решение с колко и по какъв начин да участват”. 

  Линк

Назад