Назад

Парното поевтинява с 5%, газът надолу с 6 на сто


 • Парното поевтинява с 5%, газът надолу с 6 на сто

  МАРИЯНА ЖЕЛЕВА
     С над 6% ще поевтинее природният газ от 1 януари, каза вчера шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев по време на открито заседание за цените. Предложението на експертите е за 6.11 на сто понижение. И цената на парното на всички топлофикация на газ в страната ще бъде понижена с 4-5%. За София поевтиняването е 5.12 на ето.
     Докладът на ДКЕВР за цената на газа традиционно беше с многоточия на мястото на числата. Огнян Винаров от БТПП настоя той да бъде върнат и да се появи, но с данните в него. Той го нарече анонимен и напомни на председателя Семерджиев, че е обещал гласност при поемане на поста.
     Новият шеф на столичното парно Стоян Цветанов се оплака, че дружеството му ще понесе загуби от по-ниската цена. Тази година дружеството щяло да приключи с 15 млн. загуба, при сега постановените цени загубата догодина щяла да набъбне до 20 млн.
     Семерджиев обаче контрира, като заяви, че цената в София може да бъде като тези в Бургас и Плевен, ако дружеството е изградило като частните топлофикации модерни когенерационни централи. Бургазлии ще плащат от 1 януари 63.81 лв. без ДДС. а плевенчани - 64,10 лв., за мегаватчас. В София парното ще струва 74.11 лв. София изостана, надявам се в новия бизнес план да има предвидени такива инвестиции, каза той.
Назад