Назад

Икономисти: Спадът от 3,3% на индекса за бизнес климат не е драматичен факт


 • Икономисти: Спадът от 3,3% на индекса за бизнес климат не е драматичен факт


   Стопанската конюнктура в страната през август се влошава спрямо юли, отчете Националният статистически институт. С 3,3 процента е регистрираният спад на индекса за бизнес климата. В коментар на данните Александър Димитров от БТПП заяви, че тези 3,3 пункта са нещо съвсем обикновено. Важно е да се знае от каква база се тръгва. БТПП всяка година извършва проучване на бизнес климата в рамките на проучване в целия ЕС. Според това изследване за тази година с положителна нагласа са 57, 2 процента от анкетираните бизнесмени, а с отрицателна- 9 процента. Така че нашият съвет е да се внимава с такива тенденции, но да не се създава неприятно чувство, че бизнес климатът е неприятен.


  Димитров е на мнение, че нещата не са зле. Факт е, че НСИ дава информация за ръст на БВП от 0,2% при общ спад в ЕС от 0,2 %, факт е, че пак според НСИ има бюджетен излишък. В някои сектори на икономиката нещата не са еднозначни. Има фирми, които просперират и то с много. Това е видно и от преговорите, които в момента се водят за осигурителните прагове. Има много неща, които трябва да се направят в икономиката на страната. Едни от препоръките са колкото се може по-малко да има административна намеса. Административните такси, регулаторните режими са много.

  Икономистът Красен Станчев от ИПИ не е сигурен дали политиката на правителството за вдигане на пенсии и доходи е в полза на бизнеса. Основното е, че става дума за моментна оценка. Възможно е тази оценка да е следствие на политическата риторика в момента. Когато 2 или 3 години всички повтарят, че България е в криза, това започва да се отразява в мненията.

  Драматични фалити няма да има, прогнозираха и двамата събеденици в "12+3".

  Чуйте мненията в звуковия файл.

  Линк

Назад