Назад

Искат увеличение от 1 октомври на заплатите на около 80 000 учители


 • Искат увеличение от 1 октомври на заплатите на около 80 000 учители   От 1 октомври тази година с 30 лева да се увеличат работните заплати на всички педагогически длъжности в училищата и в детските градини - на директори, помощник-директори, на учители и възпитатели. За това настоява Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, съобщи за БТА неговият председател Самуил Шейнин.


  По данни на съюза около 80 000 е педагогическият персонал в училищата и в детските градини в страната.


  За изплащането на това увеличение на заплатите до края на 2012 г. ще са необходими около 11 милиона лева, заяви Шейнин.


  По думите му Министерството на образованието, младежта и науката можело да задели около 4-5 милиона лева за увеличението на заплатите. За останалите средства всички социални партньори в образованието - нашият съюз, който е към БТПП, и синдикатите в образованието към КНСБ и към "Подкрепа", с общи усилия трябва да съдействаме, за да има повишение на заплатите, коментира Шейнин.
  Попитан дали е оптимист за увеличението на заплатите от 1 октомври, Шейнин заяви, "че много иска то да стане, крайно необходимо е да стане, но за съжаление, вероятно ще се случи от 1 януари 2013 г."


  Искаме също от 1 януари 2013 г. единният разходен стандарт за издръжка на учениците, чрез който се формират делегираните бюджети на училищата, да бъде увеличен с 15 процента, заяви председателят на работодателския съюз в образованието.
  За същото увеличение настояват и трите синдиката в образованието, те също искат повишение на минималните работни заплати на учителите с 30 лева, но от 1 септември тази година.


  Шейнин каза още, че Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, както и синдикатите в образованието, искат за следващата 2013 г. за образование и наука да се отделят минимум 4 процента от БВП.
  Той коментира и хода на училищните ремонти в страната. Според него в последните години те започвали много късно - едва от август. Работодателските организации искат ремонтите в училищата, които са с външно финансиране - по проекти и по програми, да се правят през лятната ваканция, за да може от началото на учебната година да започне нормален учебен процес.


  За съжаление, това не случва, продължава и сега старата практика ремонти да има и в учебно време. Те пречат не само на учебния процес, но и застрашават сигурността на учениците, заяви Шейнин, който е и директор на Професионалната гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов" в Перник.
   

  Линк

Назад