Назад

Зам.-председателят на БТПП с почетна диплома от външния министър на Япония


 • Зам.-председателят на БТПП с почетна диплома от външния министър на Япония


   
  София /КРОСС/ Зам.-председател на БТПП и на Българо-японския икономически съвет Георги Стоев бе удостоен с почетна диплома от министъра на външните работи на Япония в качеството му на председател на Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония за нашата страна.

  Отличието бе връчено на официална церемония в Резиденцията на посланика на Япония в България Н.Пр. Макото Ито на 22 август 2012 г. в присъствието на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на външните работи и дипломати.
  Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония (AOTS) е създадена през 1959 г. с подкрепата на Министерството на международната търговия и индустрия на Япония (сега Министерство на икономиката, търговията и индустрията) като първата организация за техническо сътрудничество на неправителствена основа в Япония.
  Общият брой на обучените в Япония е повече от 162 000, от 170 страни от цял свят, а общият брой на участниците в обученията на Асоциацията в чужбина надхвърля 189 000 през фискалната 2010 г.


  Повече от 400 българи са участвали в образователните програми на Асоциацията като стипендианти.


  Една от дейностите  на Асоциацията в България е учредяване през 2008 г. на наградата „БОСЕЙ” - японска  награда за качество. Учредители са Институтът за следдипломна квалификация при УНСС-София, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на специализиралите българи в Япония, AOTS съвместно с ДЖАЙКА и Сдружението на завършилите Токайския университет. Името на наградата идва от логото на Токайския университет и означава стремеж към звездите, или стремеж към съвършеното качество.

  Линк

Назад