Назад

Зациклят преговорите за новите осигурителни прагове


 • Зациклят преговорите за новите осигурителни прагове


   До този момент са договорени минималните осигурителни прагове по икономически дейности, в които са обхванати над 52% от заетите. Има дейности, за които няма повишение на минималните осигурителни прагове, но това е обяснимо.

  Това каза финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова в предаването "Преди всички" на БНР.
  При преговорите досега бизнесът и синдикатите са се споразумели за 29 от общо 84 икономически дейности, като срокът за договарянето изтича днес.

  "Ако трябва да говорим откровено, България се намира в изключително тежка ситуация в икономически план, защото инвеститорите не само, че не идват да развиват бизнес, но си и отиват, което е много тревожен факт", каза Зайкова и допълни, че въпреки че положението и в някои европейски държави не е добре, не може да се допусне обезценяване на труда, защото това се отразява на цената на труда. 

  Пари има, заплати ще се вдигат, само че ще се вдигнат там, където производителността на труда се е повишила. 

  В един и същи бранш има фирми, които вървят нагоре, но има и фирми, които няма да успеят да реагират, ако сега административно се повиши осигурителният праг, обясни ръководителят на звеното за икономически анализи на БТПП Александър Димитров и допълни, че според препоръка на ЕК не трябва да се повишава нищо административно. 

  Настояваме да не се изкривява ситуацията и да се запазят нивата от миналата година, защото така има големи фирми, които могат да повишат заплатите, категоричент беше експертът.

   
  В пазарната икономика увеличение на каквото и да е или намаление на каквото и да е не е правилно, само че има инфлация, която застрашително се увеличава в последните месеци и не се знае какво ще стане следващата година, каза Зайкова.

  Димитров обаче беше категоричен, че трябва да се гледа как се увеличават цената на енергоносителите, как се увеличават таксите.

  Според постигнатите договорености само в туристически сектор има намаление на минималните осигурителни прагове. Общо за бранша минималният осигурителен праг ще намалее с 0,1% спрямо т. г.
  Работодателите на хотели, ресторанти и туристически агенции ще се осигуряват върху по-ниски суми през 2013 г., показват данните на Българската стопанска камара.

  Договорката предвижда от догодина минималната сума за начисляване на социални вноски за ръководители в отрасъла да намалее от 920 на 905 лв. 

  За професиите, които не изискват квалификация обаче, най-ниският праг ще се увеличи от 380 на 385 лв. През 2011 г. бизнесът и синдикатите в туризма договориха 14,2% ръст.

  В търговията, където са заети над 308 000 души, праговете ще се увеличат с 5,2%, но въпреки това отрасълът ще остане сред ниско платените. Средният осигурителен доход през 2013 г. ще е 560 лв. В селското стопанство праговете ще скочат с 9,4%, а в производството на автмобили ръстът е 3,6%.

  Заключителните преговори по определяне на минималния осигурителен доход за 2013 г., съвместно с всички отраслови (браншови) организации се провеждат в момента в социалното министерство. 


  На заседанието трябва да бъдат финализирани преговорите, стартирали на 16 юли тази година. 

  Линк

Назад