Назад

Реалната безработица е над 18%


 • Реалната безработица е над 18%


   Главният проблем на българската икономика е спадът на заетостта.
  По данни на НСИ има постоянен спад на осигурените лица на пълна заетост. Това заяви зам.-председателят на БСК Димитър Брайков. Повод за изявлението на камарата станаха преговорите за определяне на минималните осигурителни доходи.
  В края на май осигурените българи на пълна заетост са малко над 1,8 милиона души, а преди кризата са били над 2,4 милиона.
  Реалната безработица надхвърля 18% и на практика почти всеки пети активен българин е без работа, посочи Бранков и допълни, че тази година се наблюдава неприятно съчетаване на спад на продажбите, намаляване на брутната добавена стойност, спад на заетостта и рязък скок на основните енергийни източници и продукти.
  БСК е против административното определяне на минималните осигурителни доходи,
  заяви още Бранков. От камарата призовават ведомството на Тотю Младенов да се въздържи от налагането им по административен път в сектори, в които не се постигне договореност.
  Преговорите текат в момента и се очаква в 10-дневен срок да приключат. Досега са договорени осигурителните прагове за 2013 г. по 44 икономически дейности.
  Ако се наложи административно увеличение, ще последват нови съкращения на работни места,
  прогнозират от камарата. Това ще важи с пълна сила за предприятия в лошо икономическо положение.
  Например в шивашката и трикотажната промишленост, където работят главно малки и средни фирми, е подписано споразумение за 14-15% ръст на осигурителния доход.
  Според Бранков това ще се отрази безболезнено и дори няма да се усети само в 5-6 по-големи фирми, в които средният осигурителен доход е по-висок от минималния.
  Там, където заплащането е по-ниско, ще има осбождаване на хора и отказ от поемане на нови поръчки, 
  обясни Бранков.
  Във вторник и от БТПП коментираха увеличението на осигурителните прагове.
   
  Палатата настоява където няма споразумения за минималните осигурителни прагове, да се запазят нивата от миналата година.
  "Има браншове, на които трябва да се помогне. В един и същи бранш има фирми, които вървят нагоре, и други, които няма да успеят да реагират и ако административно се повиши осигурителният праг, те ще изпаднат в затруднение", коментира Александър Димитров, анализатор в палатата.
  акцентира на препоръката на Европейската комисия - не повишавайте нищо административно и не се намесвайте в икономическата дейност - все пак сме пазарна икономика.

  Линк

Назад