Назад

Бизнесът в Бургас успява да преодолее кризата


 • Бизнесът в Бургас успява да преодолее кризата  "Изминава една трудна година, изпълнена с предизвикателства не само за бизнеса, но и за обикновените граждани". Това каза по време на тържеството за връчване на годишните награди на Бургаската търговско промишлена палата (БТПП) председателят й Цанко Иванов.

  Похвално е, че независимо от условията създадени от  кризата, бизнесът на Бургас не само, че оцелява и съществува, но се развива. За редица фирми, кризата се оказа оздравителна. Тя подсказа как трябва да се работи, да се прогнозира и как трябва да се пресмята рискът. Онези, които успяха да спазят тези правила, в момента могат да се похвалят със сравнително добри резултати.

  С изключение на двата най - засегнати  отрасъла - строителство и търговия с недвижими имоти, бизнесът в Бургаска област стои сравнително добре, допълни още той. Иванов поясни, че отрасли като химическа промишленост, земеделие,  кабелостроене, дървообработване, туризъм и транспорт независимо от трудностите имат  добри  показатели и дават индикация, че излизат от кризата, като отделни фирми дори са достигнали резултатите си от времето преди настъпването на кризата.

  Отличените фирми получиха диплом и  статуетка "Порив" на скулптура Наско Стоянов, а наградените бяха обявени от главния секретар на бургаската палата Боряна Желева. Решението кой да получи отличията е взето на заседание на Управителния съвет на палатата, поасни  г - жа  Желева. За отбелязан ръст в производството и за запазване на пазарния дял на местния и чуждия пазар, както  и за утвърждаване на нови пазари в направление промишленост статуетка "Порив" и диплом бяха присъдени на "Трансвагон" АД. В същото направление за увеличаване на произведената и реализирана на пазара продукция, както и за създаване на нови работни места почетна грамота бе връчена на  фирма "Нурсан Отомотив".

  В направление хранителна промишленост бяха отличени "Винарска изба Странджа Шато Росеново" и фирма "Атлантик". В направление транспорт и спедиция за постигнати  резултати в условията на криза, структурни реформи и запазване на товаропотока,  статуетка и диплом получи "Порт  - Бургас",  а за отлични резултати, нови инвестиции и утвърждаване на нови пазари грамота получи ръководството на бургаското летище. В направление строителство и търговия със строителни материали беше наградена фирма "Бошнаков" ЕООД. В направление лека промишленост и текстил за увеличаване на работните места и на обема на стокова продукция, която се реализира на пазара на ЕС и в САЩ бе отличена фирма "Куш мода" ООД. За своята инвестиционна и социална политика през годината,  със статуетка и диплом беше наградена Община Бургас, а наградата получи кметът Димитър Николов.
  Специалната почетна грамота за инвестиции в ново технологично оборудване и въвеждане на нови производствени процеси получи "Елкабел" АД. Почетна грамота за активно решаване на междуфирмени спорове чрез метода на медиацията бе връчена на "Нов търговски център Бургас".


  Линк

Назад