Назад

Спор за минималните осигурителни прагове


 • Спор за минималните осигурителни прагове


   
  Бизнесът призова министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, да не повишава административно минималните осигурителни прагове, в браншовете, където те не са договорени от социалните партньори. В противен случай безработицата в страната ще се увеличи, тъй като, за да повишат заплатите, работодателите ще трябва да съкратят персонал. Според заместник-председателят на БСК Димитър Бранков реалната безработица в страната е 18 процента. В същото време от НСИ изнесоха данни, които потвърждават, че за последните три месеца безработицата в страната се е повишила с 10 процента спрямо същото тримесечие през миналата година.
  Към момента е ясно, че по повече от половината икономически дейности са постигнати споразумения за това дали ще има ръст на минималните осигурителни доходи за 2013 година. 
  ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, БТПП: „В някои случаи синдикатите са неотстъпчиви затова не може да се постигне споразумение. В други случаи въобще не се провеждат преговори поради това, че секторът е много засегнат или не е добре организиран. Нелогично според нас е едно поведение на МТСП да разпространява увеличения, постигнати договорености от едни сектори в други за които няма постигнати договорки.”
  Тази година при преговорите се наблюдават някои аномалии, констатираха работодателите. Така в туризма за някои длъжности през следващата година заплатите ще бъдат по-ниски от тазгодишните .В други сектори, преговорите са стигнали до там, че да бъдат подписани споразумения за повишаване на минималния осигурителен праг с 15% в шивашкия сектор например.
  ДИМИТЪР БРАНКОВ, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛНА БСК: „Договореният ръст от 14-15% там може да бъде консумиран безболезнено само в 5-6 по-големи предприятия, където средният осигурителен доход е по-висок от минималния осигурителен доход.”
  Проблемът с преговорите за минималните прагове може да бъде решен ако държавата се справи със сивия сектор.
  ДИМИТЪР БРАНКОВ, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК: „Ако имаме ефективна политика на държавата в тази сфера вие няма да се нуждаете от договаряне на минимални осигурителни прагове и тази практика аз поне не знам да има аналог в други страни.”
  Синдикатите отказаха да коментират становището на бизнеса за хода на преговорите и апела за въздържането от административно повишаване на праговете при недоговорените сектори. Преговорите продължават още десет дни.
  репортери: М.ГЕОРГИЕВА, Д.ТОМЕВА  Линк

Назад