Назад

Синдикати и бизнес преговарят за минималните осигуровки


 • Синдикати и бизнес преговарят за минималните осигуровки


   Над 52% от заетите са обхванати в сключените до сега споразумения.
  Минималният осигурителен доход по различни икономически дейности за следващата година ще дискутират днес синдикати и представители на бизнеса, на заключително заседание. Двете страни преговаряха за минималните осигуровки в продължение на два месеца, а резултатите от договореното ще се отразят върху приходите в Националния осигурителен институт за 2013 година.
  Отрицателен ръст на минималния осигурителен доход е договорен в сектора "Туризъм", което представлява прецедент в практиката до сега. С ръст от 19,5% се увеличава минималният осигурителен доход при  медицинските сестри, акушерките, лаборантите и началниците на клиники и отделения, както и в производството на медицински и зъботехнически средства.
  Минималните осигуровки в сектора "Транспорт" се запазват, с изключение на въздушния транспорт, където се забелязва ръст от 5%. В търговията с автомобили и ремонтните им дейности, покачването е 5,2% а в строителството – 5,1%. При производството на топлинна енергия, минималните осигуровки се увеличават с 3,4% и с 3,8%-при производство на електрическа енергия.
  Министърът на труда и социалната политика ще има право да наложи средното постигнато увеличение, където не е било постигнато споразумение. В някои отрасли ръстът е нулев.
  Над 52% от заетите са обхванати в сключените до сега споразумения за минималните осигурителни прагове, каза пред националното радио финансовият експерт на синдиката "Подкрепа", Мика Зайкова. Според нея, не може да се допусне обезценяване на труда, защото това ще се отрази на неговата цена.
  Според мнението на ръководителя на звеното за икономически анализи в Българската търговско-промишлена палата, Александър Димитров, в един и същи бранш има фирми, които се развиват добре, но има и такива, които са затруднени и няма да могат да реагират, ако сега осигурителният праг се повиши административно.

  Линк

Назад