Назад

Над 52% от заетите са обхванати в сключените досега споразумения за осигурителните прагове


 • Над 52% от заетите са обхванати в сключените досега споразумения за осигурителните прагове


   Днес очакваме да дойдат в комисията колеги, които не са успели да представят споразуменията си. Към този момент само за това, което има споразумения, се вижда, че са обхванати над 52% от заетите. Разбира се, не всички икономически дейности. Има дейности, за които няма повишение на минималните осигурителни прагове, но това е обяснимо. Това каза финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова в предаването "Преди всички". 
  Ако трябва да говорим откровено, България се намира в изключително тежка ситуация в икономически план, защото инвеститорите не само че не идват да развиват бизнес, но си и отиват, което е много тревожен факт, каза Зайкова и допълни, че въпреки, че положението и в някои европейски държави не е добро, не може да се допусне обезценяване на труда, защото това се отразява на цената на труда. 
  Трябва да има повече оптимизъм в цялата тази дискусия, защото българският бизнес е много жив. Пари има, заплати ще се вдигат, само че ще се вдигнат там, където производителността на труда се е повишила. В един и същи бранш има фирми, които вървят нагоре, но има и фирми, които няма да успеят да реагират, ако сега административно се повиши осигурителният праг, каза ръководителят на звеното за икономически анализи на БТПП Александър Димитров и допълни, че според препоръка на ЕК не трябва да се повишава нищо административно. 
  Настояваме да не се изкривява ситуацията и да се запазят нивата от миналата година, защото така има големи фирми, които могат да повишат заплатите, обясни той. 
  В пазарната икономика увеличение на каквото и да е или намаление на каквото и да е не е правилно, само че има инфлация, която застрашително се увеличава в последните месеци и не се знае какво ще стане следващата година, каза Зайкова. Димитров обаче беше категоричен, че трябва да се гледа как се увеличават цената на енергоносителите, как се увеличават таксите. 
  Мненията на Мика Зайкова и Александър Димитров чуйте в звуковия файл.

  Линк

Назад