Назад

Цветан Симеонов: Държавната намеса в цените насажда негативно отношение към големите вериги


 • Цветан Симеонов: Държавната намеса в цените насажда негативно отношение към големите вериги


   Замразяването на цените по-скоро насажда негативно отношение към големите хранителни вериги, но благодарение на тях много от нашите стоки достигат до пазари по целия свят, каза в ефира на БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.
   
  Според него конкурентната пазарна среда е "тази, която определя нивото на цените на стоките". Предприемачът смята, че когато се вдигне производството, ще има по-висока заетост и уважение. "Ние свързваме увеличението на която и да е заплата с увеличеното производство на труда", коментира още шефът на търговската палата.
   
  В същото време зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев предупреди, че замразяването на цените е още по-опасно: "това ще отблъсне инвеститорите". Според него това е важно, защото даже и в частта на основните храни местното производство e едва 20%.
   
  „Никой няма да дойде да инвестира, при положение че този инвеститор, който ще произвежда някакви стоки и услуги, някой след време може да му замрази цените, каза в ефира на БНР Колев.
   
  Прекалено променливата нормативна среда и липсата на решително подобрение в бизнес средата, ще отблъснат инвеститорите, подчерта експертът, според когото основният проблем е, че потреблението продължава да е свито. "Повишаването на доходите, когато се казва, че те ще отидат преди всичко за консумация на храни, а не за луксозни стоки, и с това ще подпомогнем родното производство" не е точна постановка според Колев.
   

  Линк

Назад