Назад

Цв. Симеонов: Не бива с парите на данъкоплатците фирми да участват в панаири


 • Цв. Симеонов: Не бива с парите на данъкоплатците фирми да участват в панаири


    Не бива с парите на данъкоплатците една държавна структура да организира участията на български фирми в панаири, изложби и бизнесделегации.


  Това е школски пример за нелоялна конкуренция в една пазарна икономика към фирми и неправителствени организации, които предоставят това като услуга и в предмета им на дейност. Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов, съобщиха от БТПП. Нека това да е работа на хората, които са се специализирали в организацията на бизнессрещи и делегации, а държавните структури да изпълняват своята същинска надзорна функция – за това как се разходват парите на данъкоплатците, добави Симеонов.


  Председателят на БТПП представи предложения на бизнеса за по-добро структуриране на информацията и правилното менажиране на Експортния портал на ИАНМСП. Информацията и процедурите в него трябва по-често да се актуализират при по-добра прозрачност.


  Кандидатите МСП за финансиране на участията в международни панаири, изложения и бизнесделегации трябва да бъдат информирани година, а по възможност и по-рано, за да могат да планират своите участия и то със стоки и продукти, които представят българската икономика. Според БТПП ролята на браншовите организации в този процес и нуждата той да стане по-прозрачен, ще позволи резултатите от международните участия за малките и средните предприятия да се получават в рамките на по-кратки срокове. От 50-годишния опит на Палатата имаме очакването и МИЕТ да подпомага отпечатването и разпространението на специализирана икономическа информация, с което да се работи за повишаване на конкурентноспособността на българските предприятия и за насърчаване на тяхното развитие, стимулиране на предприемаческия дух, заявяват от БТПП. 


  Изпълнителният директор на ИАНМСП Марияна Велкова информира, че има направено предложение за удължаване с 10 месеца на Програмата за организиране на участия в международни специализирани изложения. В рамките на този проект се подпомага участието на МСП в 46 панаира и изложения в рамките на плановия период до 2013 година. Договорен бе по-активен обмен на информация между Изпълнителната Агенция и неправителствения сектор за постигане на по-добри резултати от участията на МСП в международни панаири, изложения и бизнесделегации.

  Линк

Назад