Назад

Трябват поне 1 млрд. евро за наука и иновации


 • Трябват поне 1 млрд. евро за наука и иновации   Инвестициите на фирмите в иновативни проекти да бъдат освобождавани от данъци. Това предлага Българската търговско-промишлена палата (БТПП), каза в интервю за БТА Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП. Според палатата България се нуждае от поне 1 милиард евро в отделна оперативна програма за наука и иновации през следващите седем години.


  Друго предложение на работодателската организация е да се намалят собствените средства за съфинансиране на бенефициентите на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност", които сега са от 20 до 50 на сто, на не повече от 10 на сто, поради тежките финансови проблеми на повечето от кандидатите. Според Йосиф Аврамов е необходимо да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите.          
     
  Крайно належащо е да се предвидят в проектобюджет 2013 достатъчно средства - поне 20 млн. лв. за  Националния иновационен фонд, каза Аврамов. По отношение на фонд "Научни изследвания" също следва да бъде завишена сумата за нормалното му функциониране в проектобюджета за следващата година, като тя следва да е поне 40 млн. лв.

  Линк

Назад