Назад

БТПП подготвя честването на 200 г. от първото българско търговско сдружение


 • БТПП подготвя честването на 200 г. от първото българско търговско сдружение


   
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подготвя честването на 200 г. от основаването на първото търговско сдружение в България, съобщиха от организацията.
  БТПП посочва, че първото търговско сдружение в България е това на бакалите, създадено през 1812 г.
  „Това ще бъде добър повод да се напомни, че търговията има ролята на двигател на прогреса и мост за свързване на производство и потребители, както и съществено значение за конкуренцията като двигател на развитието", казват от Палатата.

  По този повод в БТПП се е провела среща с председателя на Сдружението за модерна търговия и директор за България на Метро Емилиян Абаджиев.

  Според председателя на БТПП Цветан Симеонов крайните потребители и техните сдружения навсякъде по
  света разглеждат търговските вериги като своите най-близки съюзници за поддържане на достъпни цени, при контролирано качество и проследим произход на стоките.

  Абаджиев отбеляза , че прозрачната и водена по правилата търговия позволява да се съхрани социално-
  икономическата структура за кварталите и регионите.

  Според тях добрите практики за въвеждане на водещитестандарти (GS1* ) трябва да се ползват и от дребните търговци и да се доближат до крайния потребител, за да получи той повече защита, сигурност и право на информиран избор – беше тезата, по която говориха събеседниците.

  Двамата събеседници се обединиха около идеята, че в една пазарна икономика не бива да се дава път за
  непазарни методи, защото така се стимулира една констатирана и от БТПП практика, данъчни и други
  контролни органи, да прекарват своето време в най-прозрачните фирми, вместо да се борят със „сивия" сектор или да откриват фирми, които крият обороти и данъци, изтъкват от БТПП.

Назад