Назад

Фирмите с иновации да се освобождават от данъци


 • Фирмите с иновации да се освобождават от данъци
   
  Иновативните фирми да плащат по-малко данъци. Това предлагат от родната търговско-промишлена палата. По думите Йосиф Аврамов от БТПП парите и инвестициите, които влагат компаниите в различни иновативни проекти и модернизация не трябва да се облагат с налог.
  Сред другите идеи на сдружението е да се намалят и средствата, които фирмите плашат за съфинансиране на проектите по оперативна програма „Конкурентноспособност”.

  Те настояват процентът да бъде не повече от 10 на сто, вместо досегашните от 20 до 50 на сто. От работодателската организация се мотивират с тежкото финансово състояние на част от бизнеса. За да се ускорят процедурите по оценка на европроектите пък тази дейност може да се предостави на търговските банки.


  Според Аврамов през следващите седем години страната се нуждае най-малко от 1 млрд. евро за наука и иновации. По думите му тези пари трябва да са в отделна оперативна програма. В бюджета за 2013 година пък трябвало да се предвидят поне 20 млн. лева за Националния иновационен фонд, смята Аврамов. Нужно е да бъде завишена и сумата в бюджета за следващата година за фонд „Научни изследвания”.


  За да функционира нормално средствата в него трябва да стигне поне 40 млн. лева, аргументират се от палатата.


  Те настояват и за въвеждане на съдебен контрол върху актовете на приходната администрация за спиране на дадена ревизия. Това според бизнеса ще е мярка, която би ограничило субективизма и произвола от страна на НАП кои производства да бъдат прекратени и кои не.

  Линк

Назад