Назад

Без данъци за инвестициите в иновации


 • Без данъци за инвестициите в иновации


   
  Според Българската търговско-промишлена палата инвестициите на фирмите в иновативни проекти трябва да бъдат освободени от данъци.

  Програмата за наука и иновации през следващите седем години, според палатата, ще има нужда от поне един милиард евро. В проектобюджета за 2013 трябвало да се планират достатъчно средства за Националния иновационен фонд - поне 20 млн лв.

  Сумата за научни изследвания пък трябвало да се завиши с 40 млн лв.

   
  Работодателската организация предлага също и  да бъде намалено съфинансирането със собствени средства на проектирте по оперативна програма "Конкурентноспособност".


  В момента бенефициантът трябва да покрива между 20 и 50%, но участието му трябвало да бъде намалено на 10 на сто заради тежкото финансово състояние на повечето от кандидатите.


  Необходимо е още да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите, а една от възможностите е аутсорсване на тази дейност от страна на търговските банки.  Изключително важно било да се въведе съдебен контрол върху актовете за спиране на ревизионни производства е мярка.


  Така постепенно ще се ограничи, а после и елиминира произвола на приходната администрация при решаването кои производства да бъдат спрени и кои не. 

  Линк

Назад