Назад

Българската търговско-промишлена палата: Страната ни се нуждае от 1 милиард за наука и иновации


 • Българската търговско-промишлена палата: Страната ни се нуждае от 1 милиард за наука и иновации


   

  България се нуждае от поне един милиард евро за наука и иновации в отделна оперативна програма за следващите седем години. Това смятат експертите от Българската търговско-промишлена палата.

  Инвестициите на дадена фирма в иновативни проекти могат да бъдат освобождавани от данъци, каза в интервю за БТА Йосиф Аврамов, съпредседател Съвета по иновации при БТПП и член на УС.

  Друго предложение на организацията е да се намалят собствените средства за съфинансиране на бенефициентите на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност", които сега са от 20 до 50 на сто, на не повече от 10 на сто, поради тежките финансови проблеми на повечето от кандидатите.

  Според Йосиф Аврамов е необходимо да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите. Една от възможностите за това е аутсорсване на тази дейност от страна на търговските банки.

  Според Българската търговско-промишлена палата въвеждането на съдебен контрол върху актовете за спиране на ревизионни производства е мярка, която ще има изключително важно значение за постепенното ограничаване и в последна сметка елиминирането на произвола на приходната администрация при решаването кои производства да бъдат спрени и кои не.

  Крайно належащо е да се предвидят в проектобюджет 2013 достатъчно средства - поне 20 млн.лв. за Националния иновационен фонд, каза Йосиф Аврамов. По отношение на фонд "Научни изследвания" също следва да бъде завишена сумата за нормалното му функциониране в проектобюджета за следващата година, като тя следва да е поне 40 млн.лв.


  Линк

Назад