Назад

Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни


 • Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни


   
  Родната наука се нуждае от поне един милиард евро за иновации през следващите седем години. 
  Това сочи оценката на експертите от Българската търговско-промишлена палата.
  Инвестициите за фирма в иновативни проекти могат да бъдат освобождавани от данъци, заяви пред БТА Йосиф Аврамов, който е съпредседател на организацията. 
  Друго предложение на организацията е да се намалят собствените средства за съфинансиране на бенефициентите на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност", които сега са от 20 до 50 на сто, на не повече от 10 на сто, поради тежките финансови проблеми на повечето от кандидатите.
  Според Йосиф Аврамов е необходимо да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите.
  Една от възможностите за това е аутсорсване на тази дейност от страна на търговските банки.
  Според Българската търговско-промишлена палата въвеждането на съдебен контрол върху актовете за спиране на ревизионни производства е мярка, която ще има изключително важно значение за постепенното ограничаване и в последна сметка елиминирането на произвола на приходната администрация при решаването кои производства да бъдат спрени и кои не.
  Крайно належащо е да се предвидят в проектобюджет за следващата година поне 20 млн.лв. за Националния иновационен фонд, допълни Йосиф Аврамов. 
  По отношение на фонд "Научни изследвания" също следва да бъде завишена сумата за нормалното му функциониране в проектобюджета за следващата година, като тя следва да е поне 40 млн.лв.

  Линк

Назад