Назад

Малко фирми имат интерес към бъдещия технологичен парк


 • Малко фирми имат интерес към бъдещия технологичен парк


   
  Малко български фирми имат интерес към иновациите и това поставя въпроса кой ще работи в замисления от ГЕРБ технологичен парк в София, за чието построяване ще се дадат 60 млн. лв. Това става ясно от анкетно допитване за иновационната дейност на фирмите и сътрудничеството им с учените, направено от Българската търговско-промишлена палата. Мотивът за допитването е ниската позиция на България в международните класации по показателя "Иновации" - 92-ро място сред 134 държави и едно от последните места в Европа в класацията "Най-добри страни за бизнес 2012".


  Повече от половината фирми у нас (53%) не използват иновации, показва анкетата на БТПП. Използват иновации в дейността си под една трета от фирмите - 27%. От участниците в анкетата 60% са от промишлеността, 22% са в услугите и 18% - в търговията. Около 20% сочат, че нямат нужда от наука и иновации. Основни причини за неблагоприятната картина са липсата на собствени средства за съфинансиране на проекти и несигурната икономическа среда. Най-много - 28%, са фирмите, които биха дали до 5% от печалбата си за иновации. 19% биха заделили до 20%, други 19% биха инвестирали половината си печалба. Около 60 на сто биха си сътрудничели с учените, 40% нямат намерение за съвместни дейности с тях.

  Картината би се подобрила, ако се промени искането за съфинансиране по европрограми и се въведат данъчни облекчения за наукоемки и иновативни продукти, смята бизнесът. Предложенията за данъчни облекчения за наука и иновации обаче няколко пъти срещнаха отпор от страна на властта. 

  Линк

Назад