Назад

Цветан Симеонов: Търговските ни представители зад граница са сериозна сила и капацитет, който трябва да се използва


 • Цветан Симеонов: Търговските ни представители зад граница са сериозна сила и капацитет, който трябва да се използва


   София. Търговските ни представители зад граница са сериозна сила и капацитет, който трябва да се използва по възможно най-добрия начин. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов на годишна среща с представителите в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), предаде репортер на Агенция „Фокус”.
  Важен е, както подборът им, така и критериите, които им се поставят, каза той. 
  Модерният метод, с който министерството ще оценява работата им, е добър, за което бих желал да ги поздравя, защото това е добра оценка за състоянието на системата, каза Симеонов. Той цитира проучване, направено сред членската маса на БТПП. 
  „На въпроса какво очакват фирмите от нашите търговски представители в чужбина, 60% искат и очакват намиране на бизнес-партньори, защото всеки иска да пласира стоката си; икономическа информация за страната искат около 30%; искат информация и за участие в панели и изложби. Една малка част искат съдействие при техни посещения в страната”, каза Симеонов. 
  „Критериите за оценка на търговските представители са ръстътв износа, ръстът в инвестициите и ръстът в туристите, които дават обективна картина на нещата. В сравнение с миналата година ситуацията се подобрява и има много сериозен ръст”, каза Симеонов. 
  „21% от търговските представители са получили отлична оценка, 40% добра и около 18% много добра; съвсем малко - 15% имат лоша оценка и 6% незадоволителна, което е много добър резултата. Пропуск според анкетата е, че сред фирмите не се разпространява информация как могат да им бъдат полезни търговските представители. Едва 18% от фирмите са казали, че нямат нужда от подкрепа в чужбина, а 13% са посочили, че не знаят как да намерят такава помощ”, обясни Симеонов. 
  „Все още обществеността се нуждае да знае какво правят българските търговските представители в чужбина и как могат да им бъдат полезни. Решихме да отличим най-добрите. Тази година СТИВ – Австрия отново е фаворит, но няма как да ги наградим пак, тъй като те вече бяха наградени миналата година, но са сред номинираните. Днес от 17.00 часа ще бъде награждаването”, обяви Симеонов. 

  Красимира ГЕОРГИЕВА

  Линк

Назад